تقسیم ملک مشاع
ملک مشاع، ملکی است که بین دو یا چند نفر مشترک باشد. چنانچه یک یا چند نفر از مالکین مشاعی قصد فروش سهم خود از ملک
مشاع را داشته باشد بحث تقسیم ملک مشاع مطرح می شود.
اگر شرکا در خصوص تقسیم ملک به توافق نرسند؛ متقاضی تقسیم می تواند از طریق قانونی اقدام نماید.
روش های تقسیم مال مشاع
الف) تقسیم به افراز: تقسیم به افراز حالتی است که بتوان برای هریک از شرکا سهم مشخصی تعیین کرد و اصولاً در مالی که اجزا آن مساوی باشد صورت می گیرد؛
ب) تقسیم به تعدیل: تقسیم به تعدیل در جایی صورت میگیرد که برخلاف افراز، مال مورد نظر اجزای یکسانی ندارد؛ این نوع تقسیم بر اساس مساحت صورت نمی گیرد بلکه اساس ارزش مال انجام می شود؛
ج) تقسیم به رد: در برخی موارد، لازم است که وجهی دیگر به فردی که سهم کمتری در اختیار دارد، داده شود تا از نظر ارزش سهمی با دیگر شرکاء مساوی شود.
نحوه تقسیم ملک مشاع در مراجع قانونی
در صورتی که جریان ثبتی ملک مشاع به اتمام رسیده باشد در خواست تقسیم یا افراز ملک بایستی به اداره ثبت محل وقوع آن تسلیم شود.
تصمیم واحد ثبتی در خصوص قابل افراز یا غیر قابل افراز بودن ملک در دادگاه عمومی محل وقوع ملک مشاع قابل اعتراض می باشد و چنانچه جریان ثبتی ملک مشاع خاتمه نیافته باشد، یا اینکه مابین شرکاء، محجور یا غایب مفقدالاثر وجود داشته باشد ، دادگاه محل وقوع ملک ضالح به رسیدگی به تقاضای تقسیم ملک می باشد.
فروش ملک مشاع غیر قابل افراز
ملکی که به موجب تصمیم قطعی غیر قابل افراز تشخیص داده شود با تقاضای هر یک از شرکا و به دستور دادگاه ، از طریق اجرای احکام مدنی برای فروش به مزایده گذاشته می شود و پس از فروش و کسر هزینه های قانونی؛ وجوه باقی مانده بین شرکا تقسیم می گردد.
- ۹۹/۰۹/۰۵