قرارداد BOO
قرارداد BOO کنسرسیوم مسئول ساخت و بهره برداری از پروژه است بدون اینکه مجبور باشد که پروژه ساخته شده را به دولت یا بخش دولتی واگذار کند. قرارداد BOO امروزه یکی از روش های جلب مشارکت سرمایه گذاران در پروژه های فنی و مهندسی از جمله احداث طرح های نیروگاهی می باشد. در این قرارداد سرمایه گذار تمامی اقدامات در پروژه را از طراحی تا خرید اقلام مورد نیاز و نصب و اجرا و راه اندازی را از طریق پیمانکار انجام و از آن بهره برداری می نماید و مثلاً در حوزه نیروگاهی انرژی تولیدی خود را به دولت یا مصرف کنندگان با انعقاد قرارداد می فروشد.
قرارداد BOO ، سرمایه گذار وظیفه ساخت و بهره برداری از پروژه را دارا می باشد و هیچگونه اجباری در خصوص تحویل پروژهنفه ساخته شده به دولت یا بخش دولتی نخواهد داشت مالکیت اینگونه پروژه ها در اختیار سرمایه گذار بوده و محدودیتی در مورد زمان بهره برداری از پروژه نداشته و قرارداد فاقد تعهد انتقال پروژه به دولت میزبان پس از پایان امتیاز موجود می باشد. روش BOO بیشتر جهت ساخت نیروگاههای با ظرفیت بالا کاربرد دارد.
گرایش به خصوصی سازی پروژه ها باعث روی آوردن به تنظیم قرارداد پیمانکاری قراردادهایی مانند قرارداد BOO ( نوعی قرارداد پیمانکاری )شده است چرا که در این روش پروژه اجرا شده در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته و باعث منتفع شدن دولت و سرمایه گذار از مزایای قرارداد می گردد. از مزایای قرارداد BOO می توان به افزایش تولید ملی، کاهش کسری بودجه، افزایش کارایی اقتصادی، بهبود عملکرد دولت و جذب سرمایه گذاری اشاره نمود. به جهت نتایج خوب حاصل از این نوع قراردادها باعث گردیده که اکثر کشورهای توسعه یافته در بخش های مختلف آب و نیروگاه های برق و پروژه های بزرگ نفت و گاز به روش قراردادی BOO روی آورند.
منبع: گروه حامی پیمان