گروه حامی پیمان

مشاوره حقوقی و وکالت انواع قرارداد پیمانکاری

گروه حامی پیمان

مشاوره حقوقی و وکالت انواع قرارداد پیمانکاری

گروه حامی پیمان

مشاوره و وکالت تخصصی در تهیه و تنظیم قرارداد پیمانکاری - تهیه و تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت - وصول مطالبات پیمانکاری - شهرداری - وکالت دعاوی پیمانکاری - وکیل پیمانکاری - دعاوی پیمانکاری - شرایط عمومی پیمان

۳ مطلب در مهر ۱۳۹۹ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

وثیقه در قراردادهای بانکی


قبل از پرداختن به بحث چگونگی اخذ وثیقه در قراردادهای بانکی لازم است مفهوم وثیقه را بیان نماییم.

وثیقه درقرارداهای بانکی عبارت است ازمبلغ مالی یا دارایی غیرمنقولی است که اشخاص در قبال دریافت تسهیلات نزد طرف قرارداد ( بانک) می‌گذارندبه عبارتی نوعی تضمین برای باز پرداخت تسهیلات به بانک است. وام دهنده می‌تواند از وثیقه جهت جبران زیان مالی خوداستفاده نماید..

 

 

 

 

 

وثایق مورد قبول بانک ها

مستند به ماده ۶ فصل سوم قانون عملیات بانکی بدون ربا، اعطای تسهیلات عند اللزوم به تشخیص بانک، منوط به اخذ تضمین کافی برای حفظ منافع بانک و حسن اجرای قراردادهای مربوط می باشد.


در دستور العمل های اجرائی عقود مورد مذکور به شرح ذیل مقرر گردیده است:


عقودی که بانک ها در آنها مکلف اندوثیقه و تضمین بگیرند همانند فروش اقساطی مسکن، وسایل تولید، تأسیسات، سلف و عقودی که بانک ها می توانند وثیقه و تضمین بگیرند همانند مضاربه، مشارکت، اجاره به شرط تملیک، جعاله، مزارعه، مساقات و فروش اقساطی مواد اولیه و ابزار کار می باشند،

 

انواع وثیقه های مورد قبول بانک ها جهت تضمین بازپرداخت تسهیلات اعطائی و حسن اجرای تعهدات توسط گیرندگان 

 

وثایق بانکی می تواند شامل اموال منقول(مانندطلا،سپرده ها و ضمانت نامه ها و اوراق مشارکت و سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار)

اموال غیرمنقول(مانندعرصه و اعیان واملاک مسکونی،اداری و تجاری مورد استفاده مالک)به عبارتی این دسته وثایق شامل املاک و مستحدثات است که به شرح ذیل بیان می گردد:

 

  1.  ملک مورد وثیقه می تواند متعلق به شخص مدیون یا شخص دیگری از جانب مدیون باشد که در رهن بانک قرار می گیرد. ملک مورد رهن باید مرغوب، سهل البیع، مفروز، بلامعارض، شش دانگ و شهری باشد.چرا که املاکی مثل زمین های بایر قابل ترهین نمی باشند.
  2.  توثیق مازاد ارزش ملک که در رهن سایر بانک ها قرارداد یا رهن مشترک، پس از بررسی و ارزیابی مجدد توسط بانک، مشروط به اخذ موافقت راهن اول، مبنی بر اینکه در صورت معوق شدن هر یک از تسهیلات دریافتی نزد هر کدام از بانک ها، کلیه بدهی های دو سند رهنی تبدیل به دین حال شده و یکجا اجرائیه صادر گردد، امکان پذیر است.
  3.  موافقت با رهن مازاد ارزش وثیقه که در رهن بانک می باشد به نفع سایر بانک ها یا سازمان ها، به شرط حفظ کلیه حقوق بانک به عنوان مرتهن اول، مشروط بر آنکه تسهیلات فاقد بدهی معوق باشد نیز بلامانع است.
  4. هرگونه تغییر در وثیقه مانند تعویض وثیقه، انتقال مالکیت، رهن، اجاره، وکالت و…میبایست با اطلاع بانک صورت گیرد.

 

مورد دیگر که می تواند مورد وثیقه بانک قرار گیرد خود قراردادهای بانکی است

 

دراین نوع وثیقه برخلاف عین اموال توثیقی،ذمه اشخاص درقبال بانک مشغول می گردد مهمترین و کم هزینه ترین نوع وثیقه قراردادهای داخلی بانک است که براساس قوانین و مقررات بانکی تنظیم میگردند ومی بایست به امضای مسولین بانکی،متعهد وضامنین برسد .این نوع قراردادها درحم اسنادرسمی لازم الاجرا هستند و لازم است شرط لازم الاجرا بودن درآنها قید شود تا در صورت تخلف متعهد با مراجعه بانک به واحداجرای ثبت وصدور اجراییه اموال بدهکار توقیف شود.

 

اسناد تجاری (همچون چک،سفته و برات)

دراین نوع اسنادچنانچه متعهد ازتعهدخود تخلف نماید بانک اعطاکننده تسهیلات می تواند علیه صادرکننده و ضامنین نسبت به دریافت اصل وثیقه و خسارت تاخیر اقدام نماید.


نتیجه بحث:


از آنجائیکه تسهیلات بانکی شامل عقود و قراردادهای متنوعی می باشند از این رو مطالبات معوق شرایط و دلایل گوناگونی را از منظر وصول مطالبات دارا می باشند.
بنابراین نمی توان یک رویه یا نسخه واحدی را جهت پیگیری و وصول معوقات تجویز نمود. در این راستا دوایر حقوقی و اجرای احکام بانکها، تمامی جوانب موجوداعم از نوع عقد و قرارداد، وثایق، تضمین ها و سوابق مدیونین را مورد ارزیابی قرار داده و راه های کم ریسک و کم هزینه تر که در حداقل زمان امکان بازگرداندن معوقات به چرخه مالی بانک را داشته باشد، انتخاب می نمایند. اولویت استفاده از وثایق نیز بر اساس ارزش وثیقه و سهل و کم هزینه بودن اجرای آن ها تعیین می گردد. 

 

وکیل بانکی ارائه دهنده مشاوره حقوقی در زمینه دعاوی مربوط به رفع تعهدات ارزی ،کافیست با ما تماس بگیرید

  • www.hamipeyman.com گروه حامی پیمان
  • ۰
  • ۰

وکیل متخصص امور بانکی

دعاوی بانکی از تخصصی ترین دعاوی قضایی است. درک قواعد حقوق حاکم بر دعاوی  بانکی مستلزم مشورت و استفاده از راهنمایی های وکیل متخصص امور بانکی است که آگاه به کلیه ی ابعاد پرونده های بانکی بوده و دارای دانش تخصصی در حقوق بانکی باشد که این امر جز با بهره مندی از سابقه شرکت در دعاوی بانکی میسر نمی گردد.

 

 

 

 

 

 

لزوم مراجعه به وکیل در امور بانکی

با توجه به اینکه امروزه، افراد به وفور از تسهیلات و ضمانت نامه های بانکی ، اعتبارات اسنادی و وام های مختلف استفاده می نمایند، در پاره ای از موارد با توجه به اشتباهاتی که در محاسبه مبلغ دیرکرد، سود و سایر هزینه ها رخ می دهد و نیز تخلفات احتمالی که طی تشریفات مزایده روی می دهد، حقوق افراد به شدت در معرض تضییع قرار گرفته و لازم است از حضور و مشاوره افراد آگاه در این زمینه بهره مند شوند. در این رابطه چنانچه اجرائیه به اشتباه و با مبانی ناصحیح صادر شده باشد می توان اجرائیه مزبور را ابطال نموند و نیز دستور موقت مبنی بر توقف عملیات اجرایی را از دادگاه درخواست کرد. حتی اگر عملیات اجرایی به پایان رسیده باشد، در صورت وجود شرایط قانونی می توان مزایده برگزار شده را ابطال نمود.

علاوه بر مباحث فوق بعضا اشخاص اقدام به فروش املاک در رهن بانک نموده و یا واحد های آپارتمانی را که در زمین های رهنی احداث کرده اند به اشخاص واگذارمی نمایند، در چنین شرایطی از آنجایی که انجام مراحل پایان کار، دتفکیک ،اخذ سند رسمی و انتقال اسناد مزبور با مشکلات عدیده ای رو به رو می گردد، پرونده ها و دعاوی متعددی در مراجع قضایی اقامه می گردد که نیازمند مراجعه به وکیل متخصص امور بانکی می باشد.

 

وظایف و ویژگی های وکیل متخصص امور بانکی

وکیل متخصص دعاوی بانکی بایستی شناخت دقیقی از قوانین و آیین نامه های بانکی، مصوبات شورای پول و اعتبار و سیاست های نظارتی بانک مرکزی داشته باشد و به بررسی امور حقوقی مربوطه بپردازد.

  • www.hamipeyman.com گروه حامی پیمان
  • ۰
  • ۰

وجه التزام و خسارت تاخیر تادیه دربازپرداخت تسهیلات اعطایی بانکی

ازجمله مشکلات عمده که امروزه نظام بانکی و موسسات مالی و اعتباری با آن مواجه هستند مشکل عدم پرداخت و تاخیر در بازپرداخت تسهیلات اعطایی در سررسید معین شده  از سوی دریافت کنندگان تسهیلات است این موضوع خود زمینه ساز معضلاتی دربازدهی عملیات و ساختارنظام بانکی کشورمی باشد.سیاست اتخاذی بانک در این راستا جهت حل معضل،درج شرط در قراردادهای تسهیلاتی بانک با عنوان «وجه التزام» است که در ادامه به تعریف و نحوه محاسبه وتخلف بانک درصورت افزایش مبلغ شرط شده در قرارداد تحت عنوان دعوی قراردادهای بانکی وشرایط  دریافت خسارت تاخیر تادیه درقراردادهای بانکی می پردازیم.

 

 

 

 

 

وجه التزام قراردادی بانکی چیست؟

یکی از مرسوم ترین روش های درحال حاضر بانکها برای وصول مطالبات معوق بانکی همراه دیرکرد و پیش گیری از ایجاد مطالبات غیر جاری،درج شرط وجه التزام درقراردادهای مالی بانک بامشتری است تا درصورت تخلف وام گیرنده وعدم پرداخت درسررسید معین شده بتوان برمبنای شرط مندرج خسارت تاخیر تادیه را وصول نمود.

«مطالبات غیر جاری مطالباتی است که ازتاریخ سررسید آن بیش از 2ماه گذشته باشد»

آیا بانک ها می توانند بدهکاررا به مبلغ بیشتراز وجه التزام تعیین شده ملزم نمایند؟

چنانچه شرط وجه التزام درقراردادهای بانک درج شده باشد برای طرفین الزام آوراست .درصورتی که ازعدم انجام تعهد یا تاخیر درانجام تعهد خسارتی واردشود نیازی به اثبات ضررواردشده نیست وهمان مبلغ تعین شده  ملاک قرارمیگیرد به فرض 100میلیون وجه التزام تعیین شده  اعم ازاینکه مبلغ خسارت وارد شده80 میلیون یا 120 میلیون باشد شخص باید همان 100میلیون مقررشده را بپردازد.هیچ دادگاهی نمی تواند بیشترازمبلغ تعیین شده حکم دهد.

شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه تسهیلات بانکی:

چنانچه مطابق ماده522آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب درامور مدنی مصوب1379

«شرط وجه التزام» در قرارداد درج نشده باشد و موضوع دین وجه نقد و از نوع وجه رایج باشد)به فرض بابت محصولات غذایی ویا مواد اولیه کارخانجات و...نمی توان خسارت دیرکرد اخذ نمود)وبه محض نقض تعهد بدهکارازبازپرداخت  تسهیلات وبا مطالبه بانک و تمکن بدهکار،مبلغ خسارت تاخیر تادیه تحت عنوان وجه التزام محاسبه و بدهکار محکوم به پرداخت می گردد.مگراینکه طرفین به طریق دیگری مصالحه نموده باشند.

مبدا محاسبه خسارت تاخیر تادیه باز پرداخت تسهیلات از زمان درخواست طلب از سوی بانک است.

آیا فزایش مبلغ وجه التزام درمقابل تمدید مهلت پرداخت ازسوی بانک یا موسسات مالی اعتباری مجاز است؟چنانچه بانکها و موسسات مالی اعتباری اصل تسهیلات پرداختی را درچهارچوب شرط وجه التزام  درمقابل تمدید مهلت پرداخت بدهی افزایش دهند چنین اقدامی خلاف عرف بانکداری است و از مصادیق ربا محسوب می گردد.

  • www.hamipeyman.com گروه حامی پیمان